Kde se najíst ?

Toto je stránka na kterou se strašně těším.... Dobré jídlo patří totiž mezi jedny z mých radostí života a Moldávie je země,na  jejíž kuchyni se vždy těším. Jak se zde tedy stravuji ?

 

Bistra

V centru Kišiněva najdete několik bister, která jsou otevřena typicky mezi 9 - 21 hodinou. Zde si můžete v kteroukoliv dobu dát teplé jídlo. Pro cizince je ohromnou výhodou, že většinou zde jdete okolo dlouhého proskleného pultu a ukazujete obsluze, jaká jídla a jaké přílohy k nim požadujete.

 

Začíná se typicky saláty a tady se musím trochu zastavit.  Saláty v Moldávii jsou prostě, no prostě úžasné... Přestože na rozdíl od mých kolegů nejsem úplně salátový typ, v Moldávii nevynechám salát u žádného jídla. Salátů je totiž k dispozici celá řada a všechny co jsem ochutnal byly úžasné. Základem mnohých bývá červená řepa, což je v Moldávii základní potravina. Už vidím, jak po této informaci mnoho lidí protahuje obličej neboť červená řepa u nás neplatí u mnoha lidí za pochoutku. Jaké excelentní kombinace však dokáží moldavané s červenou řepou udělat. Samozřejmě kouzlo je v použité zálivce nebo majonéze. Koncem srpna zase jedu do Kišiněva, tak Vám některé saláty nafotím... Uvidíte, že je to pastva nejen pro žaludek, ale i pro oči....  

 

Polévky  - typické jsou především dva druhy polévek zama a boršč. Zama je v podstatě kuřecí vývar, obvykle s nudlemi. Boršč si myslím, že nemusím popisovat, je podobný jaký známe u nás...

 

Hlavní jídla

 

V bistrech jako hlavní jídla bývají k dispozici kuřecí steaky, kuřecí stehna, řízky, karbenátky, hovězí se zeleninou a velmi časté jsou kuřecí vnitřnosti různě upravené. I když vnitřnosti mnohým nevoní, pravdou je že moldavané je umí velmi chutně připravit. Jako příloha bývá brambor, těstoviny, rýže. Samostatnou kapitolou je polenta, ale tu blíže popíši až budu popisovat jidla v restauraci.

 

Nápoje

 

Pro moldavany je základním nápojem kefír. Jedná se však úplně o jiný kefír než na jaký jsme zvyklý z našich supermarketových prodejen nabízejících pod názvem kefír na bílou obarvenou kyselou tekutinu. V Moldávii je kefír skutečně krémový, přírodní. Kdo nemá problém s mléčnými výrobky, určitě na zkoušku doporučuji..

Nabídka ostatních nápojů je v podstatě srovnatelná s nabídkou u nás. Hodně se pijí různé džusy, ale také pivo či výrobky firem Coca Cola či PepsiCo. Co se týká piva, tak mě hutná. Z šeských piv je běžně k sehnání Kozel, dobré moldavské pivo je Chisinau..     

 

Dobře sledujte jaké dostáváte porce...

Při výběru jídla také ukazujete obsluze, jak velkou porci požadujete. Tady mám trochu problém. Přestože vzhledem k tomu, že jsem prostorově významný ( samozřejmě, že ne tlustý !) jím na chlapa poměrně málo. Porce, které standardně nabírají (mimochodem velmi krásné) servírky, jsou však pro mě opravdu malé. Vždycky tedy říkám "Prosím přidat" a i po tomto přidání na talíři bývá polovina obvyklé mé porce, tedy porce kterou dostanete v obyčejné české restauraci. Je to tím, že moldavané ke všemu jedí chleba, čímž samozřejmě šetří peníze. Pokud si dáte "standardní" porci, moldavané užasle sledují jakou porci jídla jste schopen spořádat. Bohužel se tady potvrzuje to co říkají naši lékaři, že i kdybychom jedli polovinu toho co standardně jíme, tak by nám to stačilo.... Samozřejmě každé jídlo se váží, takže platíte podle množství, které si objednáte. 

Tip na dobré bistro...

Oblíbil jsem si v centru Kišiněva dvě bistra. Obě jsou v úplném středu, jídlo je velmi chutné a ceny mírné. Jedno je Tic Tac a je přímo v budově hlavní kišiněvské pošty na rohu ulic Stefan cel Mare a Via Parcalab. Musíte sem jít vchodem ze strany budovy ( jde se po schodech "do sklepa"). Stravuji se zde a většinou se cena oběda s kefírem pohybuje mezi 40 a 50 lei. Mohu zde doporučit fantastický plof ( řervené rizoto)...

Druhé bistro, které spíš milují moje kolegové je přes ulici u nákupního centra Sun City. Říká se mu "Blinaja", protože zde dělají hlavně Blíny. Jedná se o placky typu našich slanných palačinek s většinou slanou nápní ( kuřecí maso a smetana, sýr,...) Jsou také moc dobré. V tomto bistru se však připravte na to, že si nevybíráte očima, zde je klasická obsluha. 

 

 Pokračování příště....